Služba Xoogle.cz funguje již přes rok a bylo nutné řešit několik problémů. Již nemám čas neustále něco řešit a věnuje se primárnímu projektu infoek.cz. Vlastně projekt LibreX, ze kterého Xoogle.cz vychází je již mrtev. Vznikla sice odnož LibreY, ale tam se mi komunita zrovna moc nepozdává a vyhledávač je takový dost problematický.

Mají svobodné projekty vyhledávačů vůbec smysl? Asi ne, protože budou vždy funkcionalitou hodně pozadu. Nástup umělé inteligence se projevuje i v internetových vyhledávačích a třeba takový Bing od Microsoftu toho dnes nabízí opravdu hodně, zatímco svobodné projekty nabídnou jen odkazy na weby… Pokračovat v aktualizacích projektu mi již nedává smysl, protože klacky pod nohy svobodným projektům hází samotné vyhledávače. Google totiž výrazně zpomaluje vyhledávání a Qwant pak často blokuje vyhledávání obrázků. Je možné to obcházet, ale neustále něco řešit je vážně otravné.

Po opravdu dlouhém zvažování jsem si řekl, že v projektu Xoogle.cz a sk.Xoogle.cz nemá význam pokračovat. Doména je stále na několik měsíců platná, takže vyhledávač funkční prozatím bude. Nebude již nijak aktualizován a pravděpodobně kvůli omezením Googlu přestane časem fungovat.

Děkuji všem za pochopení,

Adolf Pupík

Related Post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *